2

Crowdlending: investeer in duurzame energieprojecten

Samen investeren in een duurzame toekomst. Mét rendement.

Eneco-samen-omschakelen-Volvo-Zonnepanelen-01-header-970x540px.jpg

Blijf op de hoogte over nieuwe projecten.

Schrijf je in

Bekijk onze lopende en afgelopen duurzame projecten

Nog geen actieve projecten voor deze zoekopdracht?

Pas de filter aan voor een ander resultaat.

Bekijk onze afgelopen projecten

Wat is crowdlending?

Crowdlending is een vorm van een lening: je leent als investeerder een bedrag naar keuze uit.. Hierdoor help je de onderneming om een nieuw duurzaam project te lanceren. Eneco selecteert voor jou allerlei duurzame projecten waarin je kan investeren, van onszelf of van partners. Op het geleende bedrag krijg je jaarlijks rente, en het volledige bedrag krijg je terug na een vooraf overeengekomen termijn. Interessant?

Lees er meer over
watiscrowdlending.jpg

Blijf op de hoogte over nieuwe projecten

Hou mij op de hoogte

Veelgestelde vragen

  • Waarom samen investeren in hernieuwbare energieprojecten?

    Omdat we vinden dat duurzaam investeren iets voor iedereen kan zijn. Daarom werken we samen met lokale overheden, burgers, verenigingen én de privésector. We willen iedereen de kans geven om deel te nemen aan de financiering van hernieuwbare energieprojecten. Zo deelt iedereen in de winst.

    Ons maatschappelijk credo? Samenwerken voor een betere wereld. Bedrijven, hun arbeiders en bedienden, gezinnen én energieproducenten kunnen hieraan hun steentje bijdragen.

  • Wat is crowdfunding of participatieve financiering?

    Participatieve financiering (crowdfunding in het Engels) verwijst naar alle instrumenten en methoden van financiële transacties waarbij een beroep wordt gedaan op een groot aantal mensen (de 'crowd') om een project te financieren. Deze financiering gebeurt meestal via het internet.

    Bij hernieuwbare energieprojecten gaat het vaak om een participatieve financiering in de vorm van een lening. De menigte ('crowd') uit zijn intentie om geld te lenen aan Eneco en krijgt na bevestiging van de investering een interest. Deze is vast of kan fluctueren op basis van op voorhand vastgelegde criteria. 

    Bij start-ups gaat het soms ook over investeringen in het kapitaal. Je kunt dan rechtstreeks aandeelhouder worden.

  • Wat is het verschil tussen een coöperatie en een crowdlending?

    Een coöperatief aandeel is een directe vorm van participatie. Hierbij ben je aandeelhouder van het bedrijf. De regels zijn vastgelegd in de statuten (wanneer kun je aandelen verkopen, welke type aandeelhouders zijn er, wat zijn de doelstellingen, …) In België worden coöperaties vaak geassocieerd met nationaal verankerde organisaties, maar er zijn ook heel veel lokaal verankerde coöperaties actief. Sommige energieleveranciers hebben een dergelijke coöperatieve vennootschap opgericht. Je kunt soms enkel B-aandeelhouder worden, die vaak ondergeschikt zijn aan de A-aandeelhouders.

    Crowdfunding in de vorm van een crowdlending is een indirecte vorm van participatie. Hierbij geef je als participant een lening voor de financiering van een project aan vooraf vastgelegde regels rond looptijd en interest. Crowdfunding kan perfect gecombineerd worden met andere vormen van directe en/of indirect participatie. Eneco heeft al veel ervaring met directe en indirecte participatie. Wij werken hiervoor hoofdzakelijk samen met lokale coöperaties.

  • Wat is het verschil tussen het brutorendement en het nettorendement?

    Het nettorendement wordt berekend door de roerende voorheffing af te trekken van het brutorendement. Deze bedraagt 30%. Voor sommige projecten is er een speciale regeling van kracht waarbij de roerende voorheffing wordt verminderd. Indien dit het geval is wordt dit duidelijk vermeld.

  • Kan ik rechtstreeks via Eneco investeren in deze projecten?

    Neen. Crowdlending worden via erkende platformen gecommercialiseerd. Zij hebben hiervoor een licentie van de FSMA (de autoriteit voor financiële diensten en markten) en staan in voor de objectieve beoordeling van de investeringsmogelijkheid in kwestie. We werken hiervoor samen met Ecco Nova, het grootste duurzame crowdlending platform in België.

    • Kunnen alleen Eneco-klanten investeren?

      Nee hoor. Iedereen is welkom om te investeren in de projecten die we op deze pagina voorstellen. Bij sommige projecten geven we wel voorrang aan mensen die in de buurt wonen van het project.

    • Help! Ik zie geen projecten online?

      We proberen op deze pagina zo veel mogelijk projecten te tonen, maar het kan zijn dat er soms geen projecten online staan. Blijf je graag op de hoogte over nieuwe projecten? Schrijf je dan in op de interesselijst bovenaan deze pagina.

    • Ik wou investeren in een project maar deze zit al vol?

      Vanwege de grote vraag, worden sommige nieuwe projecten zeer snel volledige gefinancierd. Wil je er zeker van zijn dat je de eerste bent om over een nieuw project te horen? Onze mailinglijst wordt steeds op voorhand geïnformeerd. Schrijf je nu in.

    • Kan ik meerdere keren investeren in hetzelfde project?

      Je kan meerdere keren investeren in het zelfde project, als dit project nog niet volledig gefinancierd is, en je nog niet de maximum inleg voor dat specifieke project hebt geïnvesteerd. De maximum inleg wordt per project vermeld.

    • Wie is Ecco Nova?

      Ecco Nova is een door de FSMA erkend crowdfunding platform. Zij analyseren op onafhankelijke manier nieuwe projecten en geven deze een risico-score, ook publiceren ze per project een informatie-nota met objectieve beschrijving van alle relevante informatie.

    • Wat bedraagt het rendement?

      Het rendement wordt per project bepaald, en staat in verhouding tot een bepaald risico. Typisch hebben projecten met lager risico ook lager rendement, en hoger risico ook hoger rendement. Lees altijd de informatienota van de investering alvorens een beslissing te maken.